Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι διορισμοί αναπληρωτών καθηγητών μέσω ΕΣΠΑ


Στις 11 Αυγούστου στο facebook έγραφα μεταξύ άλλων τα εξής σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού παιδείας για πρόσληψη 22.000 αναπληρωτών καθηγητών:

Ο Υπουργός Παιδείας κλπ. έχει ανακοινώσει την πρόσληψη 22.000 αναπληρωτών καθηγητών για τη νέα σχολική χρονιά.
(…)
Το ερώτημα προς τον υπουργό είναι από πού θα πληρωθούν αυτοί, γιατί κονδύλι δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό; Το κοινό "μυστικό" για να τους πληρώσουμε είναι να βάλουμε χέρι στα λεφτά του ΕΣΠΑ, των κουτόφραγκων δηλαδή της Ε.Ε..
Αλλά οι κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ δεν επιτρέπουν δαπάνη μισθοδοσίας νέων υπαλλήλων παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που προωθείται η καινοτομία, η έρευνα κοκ. κάτι που στην περίπτωσή μας δεν ισχύει.
Συνεπώς νομίμως προσλήψεις αναπληρωτών δεν μπορεί να γίνουν.”

Xθες διαβάζουμε τα εξής:

Μα δεν τα λέγαμε…

Εκείνο που μου προξενεί απογοήτευση είναι η παντελής ανικανότητα των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ των υπουργείων να αξιολογήσουν τις κατά καιρούς ανακοινώσεις των αρμοδίων υπουργών. 
Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν ειδησεογραφικώς τα διάφορα υπουργεία αναπαράγουν ό,τι τους "σερβίρει"η πολιτική ηγεσία.
Στην προκειμένη περίπτωση αρκούσε μια προσεκτική μελέτη των κονδυλίων του προϋπολογισμού για να αντιληφθεί κανείς ότι κονδύλια για νόμιμες προσλήψεις τόσων χιλιάδων αναπληρωτών καθηγητών δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι δύο κανόνες

                              Από τα διδάγματα της ιστορίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν τα καλά δημόσια οικονομικά για την...