Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΕΛΕ

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕΑθήνα, 22/8/2016
Αριθμ. Πρωτ: 42048

Κύριε Αβραντίνη,

Ενημερωθήκαμε, σήμερα, από συναδέλφους για το περιεχόμενο αναρτήσεών σας σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, που μας προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση συνολικά για το περιεχόμενό τους. Είναι αδιανόητο να παραποιείτε τις θέσεις της Ομοσπονδίας  και να προβαίνετε σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον της, καλώντας μάλιστα τους γονείς «να ξεσηκωθούν και να πετάξουν έξω από τα ιδιωτικά σχολεία»  τους εκπροσώπους της. (Πώς άραγε; Με αυθαίρετη απόλυση ή δια της βίας;)

Αναρωτιόμαστε, επίσης, πώς είναι δυνατόν και με ποια στοιχεία αμφισβητείτε τη δυνατότητα πολιτικής και  νομικής εκπροσώπησης  των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από την ΟΙΕΛΕ. Ακόμη, επειδή ισχυρίζεστε (όπως πράττει συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ΣΙΕΙΕ) ότι διακηρυγμένος σκοπός της Ομοσπονδίας μας είναι η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σας καλούμε να τεκμηριώσετε τον ισχυρισμό σας  με επίσημο έγγραφο της ΟΙΕΛΕ.

Τέλος, σας καθιστούμε υπεύθυνο για οποιαδήποτε δυσάρεστη συνέπεια αυτών των αναρτήσεων και σας καλούμε να τις αποσύρετε και να ανακαλέσετε τους ψευδείς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς σας για την Ομοσπονδία, που είναι ο νόμιμος συνδικαλιστικός εκπρόσωπος και χαίρει της εμπιστοσύνης του συνόλου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών .ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                                                    ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΙΣ 24/8/2016

κ.κ. Κουρουτέ και Χριστόπουλε,

σε απάντηση της με αριθ. πρωτ. 42048/22/8/2016 επιστολής του Δ.Σ. της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. επισημαίνω τα ακόλουθα:

Είναι αλήθεια ότι ενημερωθήκατε από τους συναδέλφους σας με μεγάλη καθυστέρηση για τις απόψεις μου σχετικά με εκπαιδευτικά ζητήματα, οι οποίες έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στον τύπο (Καθημερινή, Athens Voice, protagon.gr κλπ.) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

1. Η επίμαχη από 26.3.2016 φράση «να ξεσηκωθούν (οι γονείς) και να πετάξουν έξω από τα ιδιωτικά σχολεία» τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ συνδέεται με την αντισυνταγματική και ανελεύθερη κατά την άποψη μου επιδίωξη του κ. Φίλη, να έχει άποψη στην αξιολόγηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μόνο το Υπ.Παιδείας –και όχι οι ιδιοκτήτες των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς-, με την προσπάθεια περιορισμού του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη και περαιτέρω ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, με την προσπάθεια επιβολής κεντρικού γραφειοκρατικού ελέγχου στα προγράμματα των ιδιωτικών σχολείων κ.ο.κ. Στις αντιδραστικές και αντισυνταγματικές επιδιώξεις του αυτές ο κ. Φίλης είχε δυναμικό συμπαραστάτη την ΟΙΕΛΕ. Η παραπάνω φράση λοιπόν έχει σαφώς μεταφορική έννοια και δεν αποτελεί σε καμμιά περίπτωση πρόσκληση για άσκηση βιαιοπραγίας (φυσικής ή άλλου είδους) εκ μέρους των γονέων, όπως θέλετε να την ερμηνεύετε. Πολλές φορές –κι αυτό είναι αποδεκτό από την επιστήμη της γλωσσολογίας- τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο μεταξύ εμφρόνων ενηλίκων η μεταφορική σημασία μιας λέξεως ή φράσεως προηγείται της κυριολεκτικής της, ειδικώς κατά την ειδική χρήση της (στο δημόσιο λόγο, σε ομιλίες, αγορεύσεις, στην αρθρογραφία, στους τίτλους των εφημερίδων και των ειδήσεων, αλλά ακόμη και στην ποίηση, τη λογοτεχνία κτλ.). Χιλιάδες φράσεις στην καθημερινή ζωή χρησιμοποιούνται με τη μεταφορική σημασία τους (λ.χ. «μου έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο», «βιαστής της λογικής», «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ηχηρό χαστούκι για τον τάδε», κ.ο.κ.). Επομένως η φράση που σας ενόχλησε και εσκεμμένα παρερμηνεύετε αποτελεί πρόσκληση στο θεσπισμένο από την Πολιτεία γονεϊκό κίνημα (σας υπενθυμίζω ότι οι γονείς θεωρούνται επισήμως από την Πολιτεία εταίρος στην άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής) να αντικρούσει με πειθώ και επιχειρήματα, όπως έχει άλλωστε το δικαίωμα, τις απόψεις της ΟΙΕΛΕ., οι οποίες εάν εφαρμοστούν θα υποβαθμίσουν κατά τη γνώμη μου την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα παιδιά μας. Με άλλα λόγια τόσο στην επίμαχη ανάρτηση όσο και σε αρκετές ακόμη, καλώ, ως πολιτικό πρόσωπο τους γονείς των παιδιών που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία να απομονώσουν τις αναχρονιστικές απόψεις και τις ιδέες σας, οι οποίες θα ήταν καταστροφικές στην εφαρμογή τους για την ιδιωτική εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Αφού μάλιστα μου κάνετε την τιμή να παρακολουθείτε τις απόψεις μου θα έπρεπε να είστε περισσότερο προσεκτικοί και επιμελείς και να γνωρίζετε πως είμαι σταθερός πολέμιος της βίας, σταθερός θιασώτης της Ανοικτής Κοινωνίας που βασίζεται στο δημοκρατικό διάλογο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων.

2. Αναρωτιέστε στην επιστολή σας «…πώς είναι δυνατόν και με ποια στοιχεία αμφισβητείτε τη δυνατότητα πολιτικής και νομικής εκπροσώπησης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από την ΟΙΕΛΕ…». Ουδέποτε ωστόσο αμφισβήτησα τη νομική εκπροσώπησή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από την ΟΙΕΛΕ. Αμφισβήτησα όμως και αμφισβητώ ότι η ΟΙΕΛΕ εκφράζει την πλειονότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν “γυρίσει την πλάτη” στην ομοσπονδία σας, η οποία εκφράζει μια περιορισμένη μειονότητα (κάτω από 12%), όπως αποδεικνύεται και από τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών στην ΟΙΕΛΕ.

3. Με καλείτε να τεκμηριώσω τον ισχυρισμό μου ότι διακηρυγμένος σκοπός σας είναι η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης “με επίσημο έγγραφο της ΟΙΕΛΕ”. Σας επισημαίνω ότι ενώ στο καταστατικό σας αναφέρεται ως βασικός σκοπός σας μεταξύ άλλων « (…) α) Η ενίσχυση του δημοσίου, κοινωνικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης κάθε μορφής, τύπου και βαθμίδας, (…) » δεν αναφέρεται πουθενά ως σκοπός της ΟΙΕΛΕ η προαγωγή της ποιότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή του κλάδου, στον οποίο εργάζονται τα μέλη σας.
Από τα παραπάνω λοιπόν και σε συνδυασμό με την μέχρι σήμερα σταθερή δράση της ομοσπονδίας και πολλών μελών της κατά της ποικιλομορφίας και της ελεύθερης γονεϊκής επιλογής, εναντίον του διευθυντικού δικαιώματος των εργοδοτών σας, εναντίον της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με όρους και κριτήρια που δεν ορίζει το κράτος, εναντίον της αυτονομίας των σχολείων στην κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών τους και υπέρ του κεντρικού σχεδιασμού τόσο στο θέμα αυτό όσο και σε όλα σχεδόν τα θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης κ.ο.κ. συνάγεται το συμπέρασμα ότι η έννοια της συνταγματικά κατοχυρωμένης ιδιωτικής εκπαιδευτικής επιχείρησης είναι κάτι ξένο –αν όχι εχθρικό- σε σας.

Η επιστολή σας τελειώνει με μια απειλή. Σας υπενθυμίζω ότι η ελεύθερη κριτική, το ελεύθερο φρόνημα και οι απόψεις στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες δεν απειλούνται. Όπως έλεγαν οι λατίνοι “Cogitationis poenam nemo patitur”.
Σας την επιστρέφω λοιπόν ως απαράδεκτη.


Τάσος Ι. Αβραντίνης
Aντιπρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο*

Θα συμφωνήσουμε όλοι, ότι η διαλεύκανση κάθε σκανδάλου πρέπει να προχωρήσει προκειμένου να απαλλαγεί η ελληνική κοινωνία από πολιτικούς κα...