Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Φόροι: ή τους μειώνουμε ή μας σκοτώνουν*

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που είδαν πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά της ελληνικής ιδιαιτερότητας και στο θέμα της φορολογίας. Σε μια εποχή που διεθνώς οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται η Ελλάδα ακολουθεί μια καταστροφική αντίθετη πορεία· αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στη φορολογική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων.  
Τα στοιχεία αφορούν τα οικονομικά έτη 2016 και 2017. Επισημαίνω ότι τo 2016 ήταν έτος σταθμός στην αύξηση των φόρων καθώς από 1.1.2016 αναμορφώθηκε η κλίμακα φόρου εισοδήματος. Σε αντίθεση με το παρελθόν από το 2016 ο φόρος εισοδήματος επιβάλλεται στο σωρευτικό εισόδημα από μισθούς και συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, με την έκπτωση φόρου να χορηγείται μόνο στο εισόδημα που αντιστοιχεί σε μισθούς και συντάξεις. Ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών αυξήθηκε από 3 σε 4, με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή να φθάνει στο 45% (μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο 55%) και να επιβάλλεται πλέον σε ακόμα χαμηλότερο «κατώφλι», δηλαδή σε εισόδημα μεγαλύτερο των 40.000€.
Επίσης, το 2016 ο συντελεστής φορολόγησης και παρακράτησης των μερισμάτων αυξήθηκε από 10% σε 15%.
Ο Άρθουρ Λάφερ θα αισθάνεται δικαιωμένος καθώς από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι η πελώρια αύξηση των φόρων δεν αποκόμισε ανάλογα έσοδα στο δημόσιο αύξησε οριακά τα έσοδα κατά 300 εκ.€ ενώ απέτρεψε σημαντικές επενδύσεις πολλαπλάσιου οφέλους και οδήγησε άλλους φορολογούμενους σε επιβράδυνση της οικονομικής τους δραστηριότητας και άλλους σε φοροδιαφυγή. Τα αρνητικά κίνητρα που δημιούργησε η αύξηση των φόρων στους πολίτες μείωσαν την παραγωγική δραστηριότητα και αντίστοιχα τον όγκο της φορολογητέας ύλης. Ειδικότερα, συγκρίνοντας τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ που αφορούν στο φορολογικό έτος 2017 με τα μέχρι πρότινος διαθέσιμα στοιχεία που αφορούσαν στο φορολογικό έτος 2015 παρατηρούμε τα εξής:
·   Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα μειώθηκε κατά περίπου 1,5 δισ.€.
·   Το φορολογούμενο εισόδημα (συμπεριλαμβανομένης και της προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων) μειώθηκε κατά περίπου 1,7 δισ.€.
·   Το δηλωθέν εισόδημα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα μειώθηκε κατά περίπου 1,6 δισ.€.
·   Το δηλωθέν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκε κατά περίπου 1,2 δισ.€.
Οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν ότι οι φόροι εμποδίζουν τη συσσώρευση κεφαλαίου, αποτελούν ισχυρό αντικίνητρο για επενδύσεις και αποθαρρύνουν την παραγωγική δραστηριότητα ατόμων και επιχειρήσεων.
Εντυπωσιακή είναι η μείωση κατά 13,6% του αριθμού των φορολογουμένων με φορολογητέο εισόδημα μεγαλύτερο των 42.000€ το 2017 σε σχέση με το 2015. Όσοι έχουν εισόδημα άνω των 42.000€ θεωρούνται εν είδει ανεκδότου «υψηλά εισοδήματα»... Ωστόσο ενώ το ποσοστό αυτών των φορολογουμένων επί του συνόλου των φορολογουμένων είναι εξαιρετικά μικρό (1,14% το 2017 από 1,34% το 2015), η συνεισφορά τους στα συνολικά έσοδα από το φόρο εισοδήματος ανήλθε το 2017 στο 27,62% (30,85% το 2015). Επίσης το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων αυτών μειώθηκε το 2017 σε σχέση με το 2015 σχεδόν κατά 20%. Σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο (φορολογικό έτος 2008), ο αριθμός των παραπάνω φορολογουμένων μειώθηκε σχεδόν κατά 50%, το φορολογητέο εισόδημά τους κατά 39% ενώ ο φόρος που πλήρωσαν μειώθηκε κατά 35%.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: η ελληνική οικονομία καταστρέφεται από την υπερφορολόγηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι δύο κανόνες

                              Από τα διδάγματα της ιστορίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν τα καλά δημόσια οικονομικά για την...