Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι και τα πιο σημαντικά

Η απόφαση του Eurogroup δίνει κάποιο χρόνο στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει το εφιαλτικό οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει. Δεν απαντά όμως στο ζητούμενο που είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τελευταίας.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευθύνη των μεγάλων διαρθρωτικών αποφάσεων και της εφαρμογής τους ανήκει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και όχι στους ξένους δανειστές μας.
H διαχειρισιμότητα του χρέους μας έχει να κάνει αφενός με τον περιορισμό του μέσω διαγραφής ποσοστού αυτού (κούρεμα), αφετέρου με την επαναλειτουργία της ελληνικής οικονομίας και τον στρατηγικό αναπροσανατολισμό της. 

Χωρίς το δεύτερο το πρώτο δεν αρκεί, χωρίς δηλαδή σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα εξασφαλιστούν με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώσουν και θα μεγαλώσουν συγχρόνως το επενδυτικό αντικείμενο το χρέος δεν είναι βιώσιμο. 

Γι΄αυτό υπάρχουν σοβαροί αναλυτές που βασίμως εκτιμούν, πως με τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας ακόμη και στο 60% με 80% του ΑΕΠ να περιοριστεί το χρέος αυτό δεν θα είναι διαχειρίσιμο.

Σχετικα με τα παραπάνω σας παραθέτω αποσπασμα της ομιλίας μου στη "Μακεδονική ημερίδα" της Δημιουργίας Ξανά στις 25/11/2012 στη Θεσσαλονίκη με τίτλο "Ο Κρατισμός βλάπτει σοβαρά την ανάπτυξη".
 Δυστυχώς δε σώθηκε όλη λόγω προβλημάτων στο live streaming. Συμβαίνουν αυτά.
http://www.ustream.tv/recorded/27263878

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι δύο κανόνες

                              Από τα διδάγματα της ιστορίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν τα καλά δημόσια οικονομικά για την...