Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ*

Την προηγούμενη εβδομάδα το συνδικάτο των εργαζομένων της Fiat στην περιοχή Μέλφι πραγματοποίησε 48ωρη απεργία διαμαρτυρίας για την μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους. Ο λόγος ήταν ότι η μέτοχος της Fiat Chrysler, εταιρεία Exor, συμφερόντων της οικογένειας Ανιέλι, θα καταβάλει μεγάλο μέρος του τιμήματος της μεταγραφής του πορτογάλου σούπερ σταρ. Η απεργία απέτυχε παταγωδώς βεβαίως, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων και των σωματείων τους στην εταιρεία δεν βρήκαν πειστικά τα επιχειρήματα του συνδικάτου. Εν ολίγοις το κύριο επιχείρημα του συνδικάτου ήταν ότι είναι απαράδεκτο τη στιγμή που οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν πληρώνονται όσο πρέπει, να δαπανώνται τόσο μεγάλα ποσά για την αγορά ενός ποδοσφαιριστή. Ας εξετάσουμε λοιπόν το επιχείρημα.
Τι σημαίνει άραγε «δεν πληρώνομαι όσο πρέπει;». Οι περισσότεροι εννοούν, μάλλον, ότι η εργασία τους αξίζει περισσότερο από όσο αμείβεται. Αλλά ποιος άραγε θα το κρίνει αυτό; Στην πραγματικότητα το «δεν πληρώνομαι όσο αξίζω» θα πρέπει για λόγους ειλικρίνειας να αντικατασταθεί με την αληθινή σκέψη: «Δεν πληρώνομαι όσο θα ήθελα». Αλλά το ποιος θα πρέπει να είναι ο μισθός του εργαζομένου είναι κάτι που ανεξάρτητα από αξιολογικές, υποκειμενικές ή άλλες παρατηρήσεις πρέπει κάποια στιγμή να τεθεί ως θέμα. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την προσφορά του, με το πόσο χρήσιμες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει στους άλλους. Αυτό βεβαίως δεν θα το κρίνει ο ίδιος ο εργαζόμενος, αλλά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι… άλλοι, όπως και το πόσο θα ήταν διατεθειμένοι τελικά να πληρώσουν γι’ αυτές.
Για να επιστρέψουμε στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Για κάποιους το να «κλωτσάς ένα τόπι» είναι κάτι ασήμαντο. Για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ο Ρονάλντο «κλωτσώντας ένα τόπι» ψυχαγωγεί δισεκατομμύρια ανθρώπους. Την αξία κάθε επαγγελματία δεν την καθορίζει ο ίδιος για τον εαυτό του αλλά όλοι οι άλλοι, οι καταναλωτές μιας υπηρεσίας ή ενός αγαθού. Στην ελεύθερη οικονομία τα επαγγέλματα και οι διαβαθμίσεις των αμοιβών τους δεν δημιουργούνται με φετφάδες και κανονιστικές αποφάσεις κάποιου γραφειοκράτη ή πολιτικού. Κανένας κεντρικός σχεδιαστής δεν μπορεί να αποφασίσει γι’ αυτό. Η απόφαση λαμβάνεται από αμέτρητες καθημερινές αποφάσεις δισεκατομμυρίων πολιτών ή αλλιώς από τις απρόσωπες δυνάμεις της αγοράς. Η απόφαση αυτή είναι κατά κανόνα και η δικαιότερη. Επίσης ο Ρονάλντο αμείβεται πλουσιοπάροχα γιατί είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να συνδυάζουν το αθλητικό ταλέντο, τη δεξιοτεχνία και τις ποδοσφαιρικές ικανότητες, όπως αυτός. Όταν η προσφορά είναι μικρή η αμοιβή είναι μεγάλη.
Αλλά ούτε η Fiat, οι μέτοχοι, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα βγουν ζημιωμένοι από την απόφαση να επενδύσουν στην αγορά του Ρονάλντο. Η εγκυρότερη εταιρεία του χώρου, η KPMG Football Benchmark, σε έκθεσή της εκτιμά ότι η μεταγραφή του Ρονάλντο είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη Γιουβέντους να δει τα εμπορικά έσοδα και τον κύκλο εργασιών της να εκτινάσσονται την επόμενη τριετία.

* Δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο στις 27 Ιουλίου 2018.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι δύο κανόνες

                              Από τα διδάγματα της ιστορίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν τα καλά δημόσια οικονομικά για την...