Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Η ALPHA BANK προειδοποιεί την κυβέρνηση

Συνήθως δεν συμμερίζομαι τις εξαιρετικά αισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβλέψεις της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ALPHA BANK. 
Όμως στο χθεσινό εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων (http://www.alpha.gr/page/default.asp?id=2450&la=1), η ίδια τράπεζα κρούει για πρώτη φορά τόσο δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση στο θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.
Αναφορικά λοιπόν με την εγκληματική φοροκαταιγίδα που ενέσκηψε στην ακίνητη περιουσία οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν επί λέξει τα εξής:


"Τα ανωτέρω προκαλούν προφανώς το «τέλειο κομφούζιο» στην πιο ακατάλληλη στιγμή για τη χώρα.
Η φορολογική επιβάρυνση από τους φόρους περιουσίας το 2013, αν πράγματι επιχειρηθεί η εφαρμογή των όσων προαναφέρθηκαν, θα φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα (...).
Αν, συνεπώς, δεν δοθεί άμεσα κάποια ικανοποιητική λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, η πτωτική τάση στην αγορά ακινήτων (...) θα ενταθεί, με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
Οποιαδήποτε αναπαραγωγή στον νέο ΕΦΑΠ των υψηλών συντελεστών του ΦΑΠ θα αποβεί μοιραία για την αγορά ακινήτων. Σημειώνεται ειδικότερα, ότι ο συντελεστής 2% είχε θεσπιστεί για να ισχύσει εκτάκτως μόνο για τα έτη 2010, 2011 και 2012.
Τυχόν χρησιμοποίηση και στον νέο ΕΦΑΠ υπέρμετρα υψηλών και δημευτικών συντελεστών θα αποτρέψει με βεβαιότητα την όποια προοπτική αναζωπύρωσης των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων που αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα.
Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εφαρμογή του νέου ΕΦΑΠ θα είναι ουσιαστικά αδύνατη εάν δεν ανακάμψει η αγορά ακινήτων.
"


Προσυπογράφω χωρίς κανένα επιπλέον σχόλιο παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες σε παλαιότερες αναρτήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι δύο κανόνες

                              Από τα διδάγματα της ιστορίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν τα καλά δημόσια οικονομικά για την...