Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Μείωση και Απλοποίηση η λύση του προβλήματος της φορολογίας


Το φορολογικό μας σύστημα είναι το πλέον άδικο, γραφειοκρατικό και περίπλοκο στον κόσμο. Κατά συνέπεια και απολύτως αναποτελεσματικό. Όλος ο τεράστιος άχρηστος όγκος της φορολογικής νομοθεσίας έχει σχεδιαστεί από τους γραφειοκράτες μανδαρίνους του Υπουργείου Οικονομικών και την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου οικονομικών για να ταλαιπωρεί τους πολίτες αυτής της χώρας. Δυστυχώς ο κάθε υπουργός οικον
ομικών λειτουργεί περίπου ως butler της γραφειοκρατίας του υπουργείου του και όχι ως υπηρέτης του λαού.
Είναι πραγματική περιπέτεια για το φορολογούμενο η συμπλήρωση και μόνο της φορολογικής του δήλωσης ενώ πολλές φορές -τις περισσότερες- συνεπάγεται και επιπλέον κόστος για τους πολίτες διότι συνήθως αναγκάζονται να καταφύγουν σε λογιστές και φοροτεχνικούς για να τη συμπληρώσουν. Κάθε χρόνο αναγκαζόμαστε να συμπληρώσουμε μια δήλωση για το εισόδημα (πέραν της δήλωσης για τα ακίνητα και της δήλωσης των επιτηδευματιών) με δεκάδες ακατανόητα κουτάκια, μνημείο γραφειοκρατικής -έντυπης ή ηλεκτρονικής- τρέλλας.
Η κυβέρνηση πρέπει να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις εισηγήσεις των μανδαρίνων, να καταργήσει δια μιας όλες τις δαιδαλώδεις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας και να τις αντικαταστήσει με ελάχιστες, απλές και κατανοητές διατάξεις ταυτόχρονα με τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών ου μην αλλά και την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή για όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή κι αν προέρχονται (
Αντί άλλων παραπομπών για τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή διαβάστε την πρόταση του κορυφαίου καθηγητή της Χαϊλδεβέργης Paul Kirchof "in Favour of a Flat Tax" καθώς και το εξαιρετικό βιβλίο "Flat Tax Revolution" του Steve Forbes).

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι στο φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μια χώρα επιλέγεται από υποψήφιους -ντόπιους και ξένους- επενδυτές όταν έχει απλό και κατανοητό φορολογικό καθεστώς, χαμηλή φορολογία και σταθερούς κανόνες που δεν μεταβάλλονται από χρόνο σε χρόνο.
Επαναλαμβάνω -σε σημείο που γίνομαι κουραστικός- την πρότασή μου:
- θα πρέπει να καταργηθούν όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογικοί νόμοι εισοδήματος που ισχύουν από καταβολής του ελληνικού κράτους. 
- ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα είναι μεγαλύτερος από 800 με 1000 λέξεις και θα προβλέπει ότι το εισόδημα του πολίτη από κάθε πηγή θα φορολογείται με συντελεστή το πολύ 20%. Θα ορίζει απαλλαγή (αφορολόγητο) 5.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο και για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Μπορεί να ορίζεται πρόσθετο αφορολόγητο 5.000 ευρώ για άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών.
- ο κάθε φορολογούμενος εντός του Ιανουαρίου κάθε έτους θα υποχρεούται να υποβάλει μέσω διαδικτύου ή με τη χρήση μιας ηλεκτρονικής κάρτας το συνολικό ποσό του εισοδήματός του για το προηγούμενο έτος.
- Σε περίπτωση απόκρυψης εισοδήματος οι διοικητικές κυρώσεις να είναι αυστηρές και σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος της φοροδιαφυγής δρακόντειες. Μπορεί επίσης να προβλέπεται και ποινή φυλακίσεως.
- η πεμπτουσία της μεγάλης αυτής απορρύθμισης του φορολογικού τραγέλαφου θα πρέπει να είναι η απλότητα του συστήματος. Έτσι το κράτος θα εξασφαλίζει γρήγορα τα έσοδά του από τη φορολογία, ο έλεγχος των δηλώσεων θα είναι ταχύτατος και ευχερής, θα παταχθεί η διαφθορά του εισπρακτικού μηχανισμού και -σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας- θα μειωθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι δύο κανόνες

                              Από τα διδάγματα της ιστορίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν τα καλά δημόσια οικονομικά για την...