Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Διαδηλώστε για περισσότερη παγκοσμιοποίηση


Το πρόβλημα με την παγκοσμιοποίηση είναι ότι δεν είναι ολοκληρωμένη.
Οι ανεπτυγμένες χώρες επιδιώκουν το άνοιγμα των αγορών των αναπτυσσόμενων χωρών για να πουλήσουν τα προϊόντα τους αλλά κρατούν ερμητικά κλειστά τα σύνορά τους στα προϊόντα των αναπτυσσόμενων χωρών για να προστατεύσουν την εγχώρια παραγωγή τους. Μέσω της πολιτικής διαδικασίας δηλαδή πιέζονται οι κυβερνήσεις να θεσπίζουν δασμούς και διάφορες άλλες προστατευτικές ρυθμίσεις υπέρ συγκεκριμένων ισχυρά οργανωμένων κοινωνικών ομάδων. Την ίδια στιγμή όλα αυτά τα προστατευτικά μέτρα λειτουργούν πάντοτε εις βάρος των ανοργάνωτων και χωρίς πολιτική στήριξη είτε από την άκρα δεξιά είτε από την άκρα αριστερά φτωχών κοινωνικών στρωμάτων των προηγμένων χωρών.
Ποιος δε θυμάται τον περιβόητο αγρότη Jose Bove, έναν από τους πιο σκληρούς πολεμίους της παγκοσμιοποίησης, ή τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές της αμερικανικής χαλυβουργίας.
Κανείς βεβαίως από τους διαδηλωτές εναντίον της παγκοσμιοποίησης δε νοιάζεται που εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή των προστατευτικών ρυθμίσεων υπέρ της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής πεθαίνει στον τρίτο κόσμο ένας άνθρωπος κάθε 13 δευτερόλεπτα από υποσιτισμό.
Οι φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου θα πάψουν να πεινάνε και θα μπουν σε τροχιά ανάπτυξης εφόσον ενσωματωθούν στη διεθνή οικονομία και τα προϊόντα τους εξάγονται ελεύθερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτή την πρόσβαση στις αγορες αρνούνται οι προηγμένες κοινωνίες ενώ την ίδια στιγμή υποκριτικά ολοφύρονται και ανησυχούν για τα 250 εκατομμύρια των εξαθλιωμένων μεταναστών που κατακλύζουν τις χώρες του δυτικού κόσμου από τις χώρες της Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής.
Αν έπρεπε στις δυτικές κοινωνίες να διαδηλώνουν κάποιοι, αυτοί θα έπρεπε να είναι οι φτωχοί και οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες, και το αίτημα των διαδηλώσεων θα έπρεπε να είναι περισσότερη παγκοσμιοποίηση, περισσότερο ελεύθερο εμπόριο και πτώση του τείχους του αίσχους των δασμών και των κάθε είδους φραγμών στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων.
Προτείνω, αντί άλλων, την εξαιρετική έκθεση της World Bank "Globalization, Growth and Poverty, Building an Inclusive World Economy" (2002) για να συνειδητοποιήσουμε τον παραλογισμό ή τη σκοπιμότητα των κινημάτων εναντίον της παγκοσμιοποίησης και τα σημαντικά οφέλη από την ολοκλήρωσή της.

1 σχόλιο:

  1. Πότε θα μιλήσουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας
    http://aftercrisisblog.blogspot.com/2013/02/blog-post_19.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι δύο κανόνες

                              Από τα διδάγματα της ιστορίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν τα καλά δημόσια οικονομικά για την...