Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Το αδιέξοδο της αύξησης των φόρων

Κόλαφο κατά της δυσβάστακτης φορολογίας αποτελεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας που ανατρέπει το νόμο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ολλάντ που θέσπισε ανώτατο φορολογικό συντελεστή 75%.
Στα δικά μας τώρα, στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του BBC ο Steve Forbes αναφέρθηκε εκτενώς στην εμμονή των ελληνικών κυβερνήσεων στην ολέθρια φορομπηχτική πολιτική που εξοντώνει τους πολίτες και συρρικνώνει την οικονομία. Είπε επί λέξει: "Greece is raising everything and collecting nothing".
Και περί αυτής της αυτονόητης αλήθειας πρόκειται, την οποία δυστυχώς ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε η σημερινή συνειδητοποιούν: Η αύξηση των φόρων δεν αυξάνει τα έσοδα του κράτους. Αντιθέτως έχει τα εξής καταστρεπτικά αποτελέσματα:
- μειώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αποτρέποντας τις επενδύσεις, την ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή την επέκταση των παλαιών,
-οδηγεί σε μαρασμό ή κλείσιμο τις υπάρχουσες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να περιορίζονται δραματικά οι θέσεις εργασίας και να διογκώνεται επικίνδυνα η ανεργία (στην περίπτωση της Ελλάδας το 2013 θα αγγίξει το 28% ),
-εντείνει την οικονομική ύφεση αφού οι φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις δεν έχουν κίνητρο να αυξήσουν τα έσοδά τους και
-αυξάνει σημαντικά τη φοροδιαφυγή.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών είναι ενδεικτικά ότι η αύξηση των φόρων δεν αυξάνει τα έσοδα του κράτους. Για παράδειγμα, με την αύξηση του ειδικού φόρου των καυσίμων από 60 € ανά τόνο σε 330 € ανά τόνο (αύξηση 550%) το κράτος δεν επέτυχε αύξηση των εσόδων του, όπως προσδοκούσαν οι φωστήρες του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης παρά τη θηριώδη αύξηση των τελών κυκλοφορίας το κράτος το 2012 θα εισπράξει κατά τι λιγότερα χρήματα απ΄όσα εισέπραξε το 2011 (1,042 δις € έναντι 1,116 δις €).
Τέλος, μολονότι από το 2010 το κράτος έχει αυξήσει δύο φορές τους συντελεστές του ΦΠΑ τα έσοδά του κατακρημνίσθηκαν εξαιτίας της αύξησης της φοροδιαφυγής και της μειώσεως της καταναλώσεως (από 17 δις € το 2011 σε 15 δις € το 2012, με πρόβλεψη για το 2013 κάτω από 14 δις €).
Η αύξηση των φόρων είναι η απόλυτη συνταγή καταστροφής. Αν η τρικολόρ κυβέρνηση δεν το καταλάβει όχι μόνο ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει αλλά ούτε και δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιτευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι δύο κανόνες

                              Από τα διδάγματα της ιστορίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν τα καλά δημόσια οικονομικά για την...