Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ποιος δημιουργεί πλούτο και ποιος εμποδίζει τη δημιουργία του.


Υπεύθυνη για τη δημιουργία πλούτου σε μια κοινωνία είναι πάντοτε η επιχείρηση. Υπεύθυνο για την κατασπατάληση του παραγώμενου πλούτου ή την εκροή του σε άλλους τόπους μακρινούς είναι το κράτος. Αυτά είναι γνωστά από την αυγή της οικονομικής επιστήμης.
Αυτονόητο βεβαίως, ότι χωρίς τη δημιουργία πλούτου οι κοινωνίες δυστυχούν και ότι ιστορικά η επιχείρηση ήταν αυτή που δημιουργώντας πλούτο βασιζόμενη στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στη νεωτερικότητα, βελτίωσε τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων και συνέβαλε στην αύξηση του πληθυσμού της γης και στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων.
Τα ΜΜΕ ολοφύρονται με το πιθανό ενδεχόμενο η εταιρεία S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό. Καθόλου δεν ασχολούνται με τα αίτια που οδηγούν σε μετεγκατάσταση στο εξωτερικό εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις μικρές, μεσαίες, μεγάλες, αλλά και δεκάδες χιλιάδες λαμπρούς έλληνες επιστήμονες -τους καλύτερους που έχουμε-, όπως δεν αναρωτήθηκαν και για τους λόγους εκροής δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ των αποταμιεύσεων πολυάριθμων μικροκαταθετών που δημιούργησε στη χώρα και στο τραπεζικό σύστημα ασφυξία.
Η άποψη που επικρατεί δυστυχώς είναι ότι, εάν κάτι κινείται στην οικονομία, φορολογείστε το λυσσαλέα, εάν αντέχει με την εξοντωτική φορολογία προσθέστε ελέγχους, ρυθμίσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια, που θα πάει κάπου θα το ελέγξουμε, κι αν τελικά πάψει να κινείται τότε θα το επιδοτήσουμε.
Αυτή είναι η τραγική λογική του πολιτικού συστήματος και του γραφειοκρατικού κατεστημένου στη χώρα του υπαρκτού συνδικαλισμού και του απέραντου κρατισμού.
Γι΄αυτό το λόγο κι η χθεσινή ομιλια του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλου στο ΙΟΒΕ ακούστηκε ευχάριστα "παράταιρη" και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ανέλυσε τους λόγους που εμποδίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις και αναφέρθηκε στα τεράστια γραφειοκρατικά και θεσμικά εμπόδια που συναντούν. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι εντός του 2013 θα αρθούν νομοθετικά πάνω από 30 θεσμικές σκληρύνσεις που εμποδίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Μακάρι η κυβέρνηση να συνειδητοποήσει έστω και καθυστερημένα, με την παρότρυνση σοβαρών στελεχών της που προέρχονται από την αγορά, ότι χωρίς την άρση των μεγάλων γραφειοκρατικών εμποδίων, χωρίς τη μείωση των φόρων, την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, χωρίς τη θεσμική θωράκιση και εγγύηση των επενδύσεων η οικονομία δεν πρόκειται ποτέ να ανακάμψει. Ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι δύο κανόνες

                              Από τα διδάγματα της ιστορίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν τα καλά δημόσια οικονομικά για την...