Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Οι φόροι συρρικνώνουν την οικονομία

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν από οποιοδήποτε μνημόνιο, τον Μάρτιο του 2010 αύξησε τους φόρους -αμέσους και εμμέσους- με την αιτιολογία ότι η απόφασή τους ελήφθη "για να μη χάσει το ΠΑΣΟΚ τη σοσιαλιστική του φυσιογνωμία".
Στην πραγματικότητα δεν τόλμησαν να αγγίξουν τις δημόσιες δαπάνες και τις ισχυρές συντεχνίες που επωφελούνται απ΄αυτές.
Επρόκειτο για ολέθρια επιλογή, και τα αποτελέσματά της οδήγησαν την οικονομία σε διάλυση. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση παρά τις περί αντιθέτου προεκλογικές εξαγγελίες τής ΝΔ δεν προτίθεται να μειώσει τους φόρους. Η δε αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει την περαιτέρω αύξηση των φόρων.
Οι υψηλοί φόροι όχι μόνο δεν έφεραν περισσότερα δημόσια έσοδα αλλά συρρίκνωσαν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεκάδες χιλιάδων επιχειρήσεων έκλεισαν και η ανεργία διπλασιάστηκε αγγίζοντας σήμερα το 25%.
Το ΑΕΠ από 238 δις € το 2009 μειώθηκε στα 225 δις € το 2010 για να καταλήξει το 2012 κοντά στα 190 δις €.
Το 2011 η φοροδιαφυγή έκανε νέο ρεκόρ φθάνοντας το 30% του ΑΕΠ. Για να γίνει πιο κατανοητό:
Το 2011 με ΑΕΠ περίπου 225 δις € δηλώθηκαν 116 δις € εισοδήματα. Το συνολικό ποσό εισοδήματος που φοροδιέφυγε ξεπέρασε τα 65 δις €. Ο βεβαιωθείς φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων δεν ξεπέρασε τα 14 δις €.
Έχω κατ΄επανάληψη υποστηρίξει ότι μια από τις αιτίες -κατ΄εμέ η κυριότερη- που έχουμε τόσο εκτεταμένη φοροδιαφυγή είναι η υψηλή φορολογία ιδίως για τα μεσαία εισοδήματα Όταν κάποιος μετά βίας καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες του και ταυτοχρόνως καλείται να καταβάλλει στο κράτος το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός του -του μόχθου του δηλαδή- θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αποφύγει τη φορολογία.
Αντιθέτως η χαμηλή φορολογία σε συνδυασμό με δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, σταθερό φορολογικό σύστημα χωρίς αιφνιδιασμούς και σκληρές ποινές για εκείνους που φοροδιαφεύγουν θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του κράτους και θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο -μεταξύ άλλων- για την προσέλκυση επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι δύο κανόνες

                              Από τα διδάγματα της ιστορίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν τα καλά δημόσια οικονομικά για την...