Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Οι φόροι οδηγούν σε δήμευση


Η χθεσινή απαράδεκτη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών απάντηση στη διαπίστωση ότι το 2013 είναι έτος δημεύσεως των ακινήτων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, υποτιμά τη λογική μας, όταν μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "Ουδείς νέος φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στα ακίνητα. Ο ένας και μοναδικός φόρος που θα νομοθετηθεί, θα αντικαταστήσει και θα ενσωματώσει όλους τους υπάρχοντες. Δηλαδή θα είναι ένας ενιαίος φόρος, ο οποίος θα εξορθολογίσει το σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.".
Επί της "αναψυκτικής" υπό μίαν έννοιαν -αν το πράγμα δεν ήταν τραγικό-, ανακοίνωσης, επισημαίνω τα ακόλουθα:
Εντός του έτους θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων που σε ωρισμένες περιπτώσεις θα ανέρχεται σε 1% για περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 800.000 € ενώ θα φθάνει έως και 2%. Τα όρια αυτά είναι δημευτικά. Δηλαδή ετησίως το κράτος φορολογεί ένα μεγάλο τμήμα της περιουσίας κάποιου ανεξαρτήτως της προσόδου αυτής, μόνο και μόνο επειδή έχει την ατυχία να την κατέχει. Περιουσία που επισημαίνω ότι αποκτήθηκε από φορολογημένο εισόδημα του πολίτη, ενώ φορολογήθηκε και η συναλλαγή της -με οποιοδήποτε τρόπο- μεταβιβάσεως.
Ο φορολογούμενος εκτός από το νέο ειδικό φόρο θα πρέπει να πληρώσει και τον ΦΑΠ των προηγουμένων τριών ετών που από αποκλειστική ανικανότητά του το κράτος δεν μπόρεσε να εισπράξει εγκαίρως. Ενώ για το 2011 και για το 2012 ο φορολογούμενος για την ίδια ακίνητη περιουσία πλήρωσε το περίφημο χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ).
Όταν ισχυρίζεται το Υπουργείο ότι θα ενσωματώσει όλους τους υπάρχοντες φόρους, εννοεί και το δημοτικό φόρο και τα δημοτικά τέλη και το τέλος ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.) και τον πρόσθετο φόρο 3% του εισοδήματος από οικοδομές και τον φόρο επί του τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκτησίας και την προκαταβολή για το επόμενο έτος, και το τέλος χαρτοσήμου και την εισφορά του ΟΓΑ στο χαρτόσημο επί του εισοδήματος από οικοδομές και τόσες άλλες επιβαρύνσεις; Επίσης ο 2013 θα εισπραχθεί ξανά και το ΕΕΤΗΔΕ ή μήπως όχι;
Όλοι αυτοί οι φόροι που δεν πρόκειται να καταργηθούν, στην πραγματικότητα διπλασιάζονται με την κουτοπόνηρη διατήρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε εξωπραγματικά επίπεδα, διπλάσια ή και παραπάνω της σημερινής τους αξίας.Το διπλασιάζονται είναι εντελώς επιεικές, στις περισσότερες περιπτώσεις των μεγάλων ακινήτων, πολλαπλασιάζονται λογω των προοδευτικών κλιμακίων της φορολογίας.
Επομένως το 2013 παρά τις ψευδείς και απατηλές διαβεβαιώσεις του Υπουγείου Οικονομικών θα είναι έτος δημεύσεως πολλών ακινήτων και οικονομικού αδιεξόδου των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι θα αναγκαστούν να τα εκποιήσουν σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή προκειμένου να εξοφλήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους που υπολογίστηκαν με βάση πολύ υψηλότερες αξίες από τις πραγματικές. Έχουμε δηλαδή την περίπτωση εξοντώσεως των ιδιοκτητών ακινήτων "δια λαθροχειρίας" και όπως εύστοχα επισημαίνει το σημερινό δημοσίευμα της ΕΣΤΙΑΣ "Το ίδιο το κράτος με τους φόρους οδήγησε τα ακίνητα σε απαξίωση."
Τέλος, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πόσο πολύ επηρεάζει μια τέτοια άφρων φορομπηχτική πολιτική τις προσπάθειες της ίδιας της κυβέρνησης στο να εκποιήσει τα ακίνητα του δημοσίου, ενώ επιπλέον υπονομεύεται και στο σύνολο της η επιχειρηματική δραστηριότητα δεδομένου ότι και οι επιχειρήσεις πληρώνουν -με εξαίρεση τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα- τους ίδιους ακριβώς δυσβάστακτους φόρους.

"http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/19bd0768-3319-45f8-93a3-57b75b55155c

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι δύο κανόνες

                              Από τα διδάγματα της ιστορίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν τα καλά δημόσια οικονομικά για την...