Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τελευταίοι στην ανταγωνιστικότητα



Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σε πρόσφατη συζήτησή μας στους "Νέους Φακέλους" του SKAI εμφανίστηκε -ίσως και λόγω θέσεως- περισσότερο αισιόδοξος από μένα στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι κάποια στοιχεία ανάκαμψης έχουν ήδη εμφανιστεί.

Χθες δημοσιεύτηκε η έκθεση της εταιρείας Deloitte και του Αμερικανικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας (U.S. Counsil on Competitiveness), με θέμα την ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού κλάδου για το 2013, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ 38 χωρών. Η έκθεση βασίσθηκε στις απόψεις 550 διευθυνόντων συμβούλων και ανωτέρων διευθυντικών στελεχών του βιομηχανικού κλάδου από διάφορες χώρες.

Κατά την έκθεση και τη γνώμη των στελεχών αυτών οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας στο βιομηχανικό κλάδο είναι η απουσία διαθέσιμου εξειδικευμένου και ποιοτικού ανθρωπίνου δυναμικού,  η υψηλή φορολογία, το πολύπλοκο φορολογικό και εν γένει θεσμικό περιβάλλον, η μεγάλη γραφειοκρατία κοκ.
Ό,τι δηλαδή επισημαίνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις συνεχώς σε όλες ανεξαιρέτως τις εκθέσεις τους τα τελευταία χρόνια (W.E.F., O.E.C.D., World Bank κοκ.).


https://www.deloitte.com/globalcompetitiveness

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι δύο κανόνες

                              Από τα διδάγματα της ιστορίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν τα καλά δημόσια οικονομικά για την...