Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: Ανίκητοι Αυτόχειρες*

Ο Μπιλ Γκέιτς ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με περιουσία που αγγίζει τα 86 δισ. δολάρια αποφασίζει να ιδρύσει στην Ελλάδα μια ανώνυμη εταιρεία και να επενδύσει σ’ αυτήν 1 δισ. από αυτά. Μάλιστα, μετά την ανάγνωση του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι ηττημένοι», ο Γκέιτς εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το μεγαλειώδες έπος των Ελλήνων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 που αποφασίζει να αναλάβει ο ίδιος διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής ανώνυμης εταιρείας. Επιλέγει επίσης τα τρία παιδιά του να φοιτήσουν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ώστε να έρθουν πιο κοντά στο ανυπέρβλητο πνεύμα των Ελλήνων μέχρι τουλάχιστον να μάθουν καλά Ελληνικά και να κάνουν μετεγγραφή στο πανεπιστήμιο που θα διδάσκει ο Βαρουφάκης.
Την επομένη χρονιά οι φορολογικοί του σύμβουλοι τον ενημερώνουν ότι θα πρέπει από φέτος να υποβάλλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του. Του επισημαίνουν πως δεν έχει σημασία το ότι μένει λιγότερες από 183 ημέρες στην Ελλάδα, αφού τα παιδιά του πηγαίνουν σε ελληνικό πανεπιστήμιο και ο ίδιος είναι νόμιμος εκπρόσωπος ελληνικής ανώνυμης εταιρείας. Πριν κλείσουν την πόρτα της αίθουσας συνεδριάσεων, ο αρχαιότερος φορολογικός του σύμβουλος με διστακτικό τρόπο ενημερώνει τον έκπληκτο και οργισμένο Γκέιτς.
Ξέρεις Μπιλ υπάρχει και κάτι ακόμη…
Τι άλλο μένει ν’ ακούσω;
Εκτός του ότι θεωρείσαι πλέον φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, στη χώρα αυτή για τα χρέη της ανώνυμης εταιρείας προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς είσαι προσωπικά υπεύθυνος με την ατομική σου περιουσία και ακόμη έχεις ποινική ευθύνη…
Με κοροϊδεύεις…
Κάθε άλλο, εκατοντάδες επιχειρηματίες βρίσκονται ήδη στη φυλακή για χρέη προς το Δημόσιο και χιλιάδες αναμένουν τη σειρά τους να μπουν.
Και πώς είναι δυνατόν σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον οι επιχειρηματίες να ασχοληθούν με την επιχείρησή τους;
Δεν είναι. Τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών συνεδριάζουν με γνώμονα το πώς θα γλιτώσουν τη φυλακή, όχι το πώς θα λάβουν τις βέλτιστες επιχειρηματικές αποφάσεις. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω εποχή της επίσημης φοροτρομοκρατίας. Είναι βέβαια ατελέσφορη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά…
Ο Γκέιτς σχημάτισε στο κινητό του έναν αριθμό.
κ.Τσίπρα, καλημέρα, πόσα θέλετε για να με αφήσετε ελεύθερο;…

* Δημοσιεύθηκε στο Φιλελεύθερο στις 12 Δεκεμβρίου 2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι δύο κανόνες

                              Από τα διδάγματα της ιστορίας μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχουν τα καλά δημόσια οικονομικά για την...